Harald Nielsen

Harald Nielsen (Guld Harald)

”Harald Nielsen, en af de bedste spillere og største personligheder i dansk fodbolds historie.”

Fortællingen om frederikshavnerdrengen Harald Nielsen, en af de bedste spillere og største personligheder i dansk fodbolds historie, er et eventyr. Som barn hjemme på Buhlsvej 28 foretrak ’Bette Halle’ at lege røvere og soldater fremfor at spille fodbold. Robin Hood var hans idol. Så skuffelsen var stor, da hans forældre, Kristian og Alice, på hans 6 års fødselsdag forærede ham et par fodboldstøvler i stedet for en flitsbue. Støvlerne holdt i fire år; ikke fordi de var blevet slidt op, men fordi de var blevet for små. Harald brugte dem kun, når far ’Kesse’ inviterede ham til skudtræning og lovede ham en 25-øre for hver gang, han ramte den cirkel, han havde tegnet på garageporten. Snart havde Harald forbedret sin sparketeknik så meget, at faderen holdt op med at præmiere fuldtræfferne. Han kunne dog ikke overbevise sønnen om, at æren var vigtigere end pengene. Fiskehandler Kristian Nielsen vurderede, at der var brug for nye udfordringer. Så han tog den nu 10-årige Harald med på stadion og meldte ham ind i Frederikshavns forenede Idrætsklubber, hvor han selv havde spillet og haft mange oplevelser.

Fra FFI gik det stærkt for Harald. Harald bliver både topscorer i 1. og 2. division i FFI, han får debut på  det danske landshold allerede som 17-årig, som den yngste spillere nogensinde. Han kommer i 1961 til Bologna F.C., videre til Inter F.C, til Napoli og ender sin professionelle fodboldkarriere i Sampdoria. Men trods den afsluttede karriere indenfor fodboldens verden, er Harald bestemt ikke færdig på arbejdsmarkedet. Harald går fra ihærdig fodboldspiller til ihærdig forretningsmand. Se Haralds fulde CV længere nede.

Infoskærme_AN_Harald1

Harald Nielsens Plads (nr. 9)

Forpladsen foran Arena Nord blev onsdag d. 26. oktober 2016 opkaldt ‘Harald Nielsens Plads’ til ære for den nu afdøde sportstjerne og forretningsmand, Harald Nielsen. Pladsen blev indviet i tæt samarbejde, Arena Nord og Harald’s kone Rudi imellem. Harald Nielsens Plads blev indviet med udsigten til, at en statue af Harald Nielsen skulle pryde pladsens midte. Harald spillede i sine år som FFI-spiller på Frederikshavn Stadion, som ligger placeret i forbindelse med Arena Nord (Se billede nedenfor). Dette var de første tanker bag etableringen af ‘Harald Nielsens Plads’, som naturligvis også skal repræsenterer det store sports-udbud som Arena Nord huser. 

Arena Nords adresse blev derfor pr. 26.10.2016 ændret fra Rimmens Allé 37 til Harald Nielsens Plads Nr. 9, på baggrund af Haralds trøjenummer.

Harald Nielsens_plads

Harald Nielsen (Guld Harald) – Statue

Producent: Christian Svendsen
Finnasiering. Spar Nord Fonden
Dato for : 09.07.2018
(Under Frederikshavns internationale fodboldturnering: Cup No. 1)

Statuen af Harald Nielsen på Harald Nielsens Plads afbilleder en ung Harald Nielsen, det vil sige i 17-20 års alderen, hvor han stadig boede på Buhlsvej i Frederikshavn og spillede fodbold i FfI. Statuen er produceret i Bronze af billedhugger, skulptør og kunstner, Christan Svendsen fra Ålbæk.

Artikler fra dagen:

Tv2nord

Nordjyske

Politikken

Harald Nielsen tilbage til Nordjylland

Tv2 Nord udsendelse om Harald Nielsen.

 

 

 

FAQ:

Navn: Harald Ingemann Nielsen

Født: 26 oktober 1941 i Frederikshavn

Forældre: Alice Ulla Nielsen (født Andersen) & Marinus Carl Christian Nielsen

Ægtestand: Gift med Rudi Paula Raasthøj Nielsen (født Hansen)

Børn: Henrik Ingemann Nielsen, født 19 oktober 1964 & Heidi Henriette Nielsen, født 5 januar 1968

Uddannelse: 9 års skolegang på Hjørringvej og Fladstrand Skole,1 år på Frey’s Handelsdagskole.

Efteruddannelse: 2 ½ år på Alpha Diesel med aftenskole.


CV

1957 - Spiller for Frederikshavn Forenede Idrætsklubber (FFI) og bringer klubben i første division. Bliver topscorer i både 1.og 2. division.

1958 - Debuterer som 17-årig på det danske fodboldlandshold, som den yngste nogensinde.

1959 - Modtager Idrætsprisen Årets Fund.

1960
- Vinder sølvmedalje ved de Olympiske lege i Rom med det danske fodbold-landshold. Bedyrer før turneringen at Danmark godt kan vinde guld og får til-navnet ”Guld-Harald”. Bliver topscorer i den Olympiske turnering med 6 mål.
- Modtager Frederikshavns By-Orden for indsatsen ved De Olympiske Lege.
- Skriver den første bog i serien af ”Harald-Bøger” – ”Harald Scorer” og modtager 2. præmie som Årets Forfatter.
- Holder mere en 100 foredrag.

1961
- Tegner kontrakt med den italienske fodboldklub Bologna F.C.
- Medvirker i filmen ”Far Til Fire Med Fuld Musik” med skuespillerinde Rudi ”Mie” Hansen (som han senere bliver gift med).
- Medvirker i flere reklamefilm.
- Indspiller pladen ”Bolden Ruller”.
- Skriver bogen ”Harald og Flemming” sammen med Flemming Nielsen.

1962
-
 Laver TV-serien ”Lær at spille fodbold med Harald” i seks afsnit.
- Vinder guld med Bologna F.C. i (Mitropa) Europa Central Cup’en 1961-1962 og bliver topscorer i turneringen.
- Vinder sølv med Bologna F.C. i Europa Central Cup’en 1962 (turneringen slutter inden udløbet af 1962). Er igen topscorer i turneringen.

1963
-
 Bliver topscorer i den italienske mesterskabsturnering med 19 mål.
- Skriver bogen ”Harald Italiensk Topscorer”.

1964
-
 Vinder det italienske mesterskab med Bologna F.C. og bliver topscorer for andet år i træk med 21 mål.
Modtager prisen Caltex Sportsman dell’Anno.
- Er i audiens hos pave Paul VI.
- Laver TV-serien ”Fodboldleksikon” i 8 dele.
- Skriver en instruktionsbog i fodbold til TV.
- Skriver bogen ”Harald til tops med Bologna”.

1967
-
 Går fra Bologna F.C. over til Inter F.C., Milano og bliver handlet til ½ milliard Lire (ca. 6,3 mill. kr.) for en overførsel. Bliver derefter kendt som Signor Mezzomilliardo i Italien og på samme tidspunkt registreret som den første ”højest betalte fodboldspiller i verden”. HN er til dato den første og eneste dansker der har nået denne status.
- Vinder med Inter F.C. det uofficielle verdensmesterskab for klubhold ved at slå Santos (Brasilien) med Pelé på holdet, 1-0 i
- New York. Det var en historisk fodboldkamp, da det var den første, der blev vist per satellit og til over 120 lande.
- Skriver bogen ”Harald i U.S.A.”.

1968
-
 Skifter fra Inter F.C. til Napoli.
- Skriver bogen ”Harald Fodboldmillionær”.

1969 - Skifter fra Napoli til Sampdoria, Genova.

1970 - Slutter karrieren som professionel fodboldspiller med Sampdoria.

1971 - Flytter til Milano og begynder handel med nylon-strømpebukser og lædervarer.

1972(-77) - Flytter til Danmark og opretter kontor i Milano. Benytter de næste 5 år til at oparbejde agenturer for mere en 80 virksomheder, udvider eksport til resten af norden og lægger dermed grundstenen for import og eksport virksomheden Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen ApS., der grundlægges i 1974.

1978 - Starter Dansk Professionel Fodboldforbund (DPF) med vennen Helge Sander hvilket havde til hensigt at tvinge DBU til at starte professionel fodbold i Danmark. Alternativet ville have været at etablere en ny Liga under DPF.

1981
-
 Etablerer Nielsen Inter-Consult ApS. (NIC ApS), der primært varetager forhandlinger, samhandel og relationer mellem italienske og danske virksomheder, primært i sportsbranchen.
- Indtræder som bestyrelsesmedlem i Kalmargården Export Division. Forestår og underskriver kontrakt til levering af 268 huse til jordskælvsramte Potenza, Italien. En af de historisk største private danske byggekontrakter til hjælp af katastroferamt område.

1982 - Indtræder i bestyrelsen for nyetablerede KG Finans A/S, der havde til formål at opkøbe misligholdte pantebreve i sommerhuse. Udvikler og introducerer et unikt koncept, hvor sommerhusejere fik tilbudt istandsættelse af deres sommerhus, genforhandling af deres pantebrev og muligheden for at sikre deres lånebetaling via udlejning gennem DanSommer. Denne mulighed reddede mange fra at miste deres sommerhuse.

1985 - I Kalmargården Export Division foreståes kontrakt til 220 lejligheder ved Balaton-søen i Ungarn.

1988 - Starter firmaet Planet-Huse A/S, med direktører Sven Hollesen, Torben Basse og PKA (Pensionskassenes Administration). Indtræder som formand for bestyrelsen.

1989 - Indleder samarbejde med Swoboda Manufacturing Company, Inc., U.S.A. med forhandling af lædervarer og accessories for bl.a. Pierre Balmain.

1990
- Forestår etablering, finansiering, fusion og opstart af F.C. København A/S (senere Parken Sport & Entertainment A/S), og indtræder som formand for bestyrelsen. Forhandlinger leder til at Danmarks nye nationalstadion Parken bygges og står færdig i 1992, med senere forkøbsret sikret for F.C. København.
- Indtræder som medejer og bestyrelsesmedlem i Active Sportswear International A/S.

1992
-
 Indtræder i Daell’s Varehus A/S. bestyrelse, senere Daells A/S.
- Modtager ridderorden, Cavaliere O.M.R.I, fra den italienske præsident.
- Forestår sammen med Gunnar Nu Hansen, hans sidste uddeling fra Gunnar Nu Fonden, og accepterer på hans anmodning at forestå uddelinger fremover.

1993
-
 Indtræder i Gunnar Nu Fondens præsidium og forestår uddelingen fra Gunnar Nu Fonden efter Gunnar Nu Hansens død.
- Etablerer og indtræder i bestyrelsen for Planet-Projekt A/S.

1994
-
 Indtræder i Sandvad Koncernens bestyrelse, senere Dronning Seafood A/S.
- Medvirker i opstarten og indtræder i DP Ferienhaus Konsortium.
- Starter Investeringsselskabet Njord A/S (ISN A/S).
- Køber lejekontrakt for Langelinie Pavillionen sammen med andre investorer og etablerer sidstnævnte som selskab, med henblik på renovering og genskabelse af den stærkt forsømte historiske perle.
- Medvirker til Active Sportswear Int. A/S udvidelse med datterselskab Texco Ltd., Hong Kong.

1996
-
 Forestår, finansierer og kommissionerer sammen med Jørgen Petersen en buste af Gunnar Nu
- Hansen skænket på vegne af Se og Hør Gunnar Nu Fonden, der opstilles på Gunnar Nu Hansens plads på Østerbro, København.
- Etablerer selskabet RHN Invest A/S.

1997
- Indtræder som Præsident for Rebild National Park Society, Inc. (Rebild Selskabet), og etablerer en benefactor-struktur til at redde selskabet der kun havde midler til et års drift.
- Deltager med Rudi ved Hendes Majestæt Dronning Margrethe IIs middag på Fredensborg Slot for USA`s Præsident Bill Clinton.
- Indtræder i bestyrelserne for William S. Knudsen & Clara Elisabeth Knudsens Rebild Fond, Dianas & Irenes Fond Rebild og 1000 USD Fonden Rebild.

1998
-
 Udnævner Skibsreder Hr. Mærsk Mc-Kinney Møller til Ærespræsident for Rebild-selskabet.
- Lukker Langelinie Pavillionen grundet Kbh. kommunes misligholdelse af lejekontrakt og Københavns Byråd der ikke forlænger lejekontrakten som aftalt.

1999
-
 Udnævner Hr. Victor Borge til Ærespræsident for Rebild-selskabet.
- Borgmester Peter Brixtofte opkalder Hovedloungen på Farum Park til “Harald Nielsen Lounge”. Forestår indvielse.
- Er med til at stoppe varehus driften i Daells A/S.
- Etablerer med John Ginsburg (Deres) det første store “factory outlet” i Danmark i Daells bygninger.
- Indtræder som bestyrelsesformand for Janic Detajl A/S, Janic Norge A/S og Carl O. Johansen A/S som fusioneres til Janic & Carl O A/S. Norges største grossistvirksomhed inden for Lædervarer.
- Indtræder som bestyrelsesformand for Victor og Sanne Borge ”Thanks to Scandinavia” Inc. Fond i Danmark.
- Får ved 4. juli festen opstillet en stor statue i Rebild af udvandrerfamilien Beck. Kunstneren er Dennis Smith fra Utah.
- Forestår uddelingen ved 25 års jubilæet for Se og Hør Gunnar Nu Fonden med deltagelse af HKH Prins Joachim på Københavns Rådhus. Der uddeles 700.000 kr.
- Se og Hør Gunnar Nu Fonden bliver Danmarks største idræts Fond.

2000
- Får opsat en buste af afdød Ærespræsident Hr. Victor Borge i Rebild.
- Rudi & Harald Nielsen A/S får ny residens på Rosenkæret 41, Søborg.
- “Factory outlet” i Daells lukkes da ombygning begyndes. I alt 15 forskellige lejere har deltaget og Danmarks første outlet var en kæmpesucces.
- Starter i FDB`s Kvickly Center i Holbæk et 730kvm udsalgsted under navnet “STOCK”.

2001
-
 Rebild-selskabet får 4.juli besøg af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Og med et besøg på over 15.000 er Rebild-festen tilbage som en af de store danske begivenheder igen. Ved indgangen til Rebild bliver der opsat en buste af Max Henius, der i 1912 var med til starte Rebild-selskabet.
- Modtager Danish Society of Sportspsychology medalje.
- Indtræder som bestyrelsesformand for Scandinavian Bag Center.
- Rudi & Harald Nielsen A/S køber Airport Retail Sverige AB og overtager samtidig Airport Retail Danmark ApS.

2002 - Efter 5 år som præsident i Rebild Selskabet og sikringen af, at selskabet finansielt vil kunne nå dets 100års jubilæum i 2012, indstilledes til Hendes Majestæt Dronningen om at indtræde som protektor for selskabet hvilket blev accepteret.

2003
-
 Forestår indvielsen af ny SAS fly-rute til Bologna, Italien.
- Medvirker i tv-udsendelsen ”Guld-Harald i Bologna”.

2004 - Hædres sammen med fodboldholdet, der vandt det italienske mesterskab i 1964, ved en televiseret ceremoni på Bolognas rådhus (8 spillere var tilstede). Udsendelsen kaldes ”Quelli del Paradiso” (Dem fra Paradis), tilnavnet som holdet fik da træneren, Bernardini, efter en 7-1 sejr over Modena i 1962 udtalte ”Sådan spilles der kun i paradis”. Modtager i den forbindelse Bolognas pris ”Il Nettuno D’Oro”.

2005
-
 Indtræder som bestyrelsesformand i ABSI A/S (Advanced Barter System International A/S.)
- Forestår indvielse af ny Sterling flyrute til Bergamo, Italien.

2006
-
 Bliver medejer af ABSI A/S.
- Indvier Planet-Huses nye fabrik i Dargun, Tyskland.

2007
-
 Fratræder efter 10 år som præsident for Rebild National Park Society Inc. og udnævnes samme år som Ærespræsident for Rebild Selskabet.
- Indtræder som bestyrelsesformand for Kærne A/S i Thyregod.
- Deltager i Milano ved Inter F.C.s 100 års jubilæum og hyldes sammen med holdet, der vandt det uofficielle verdensmesterskab for klubhold i 1967 (9 spillere fra holdet tilstede). Udtræder af bestyrelsen for Parken Sport og Entertainment A/S og bliver udnævnt som første Æresmedlem i FCK. Det mål der var sat 17 år tidligere om at FCK skulle blive Danmarks stærkeste hold, have nationalstadion som hjemmebane og være en børsnoteret virksomhed var realiseret.
- Etablerer RHN Produktion A/S.
- Udgivelse af biografien ”Kærlighed A/S” om Rudi og Harald, skrevet af John Lindskog.

2008
-
 Indtræder som bestyrelsesformand i CancerLiv Fonden.
- Tilbagekøber Planet-Huse og Planet Holding A/S som medejer og deltager i købet af MSH Huse A/S og MSH Haus Gmbh. Planet-koncernen bliver ubetinget største producent af fritidshuse i Danmark.
- Deltager via Active Sportswear Intl. A/S i købet af H2O Danmark A/S.
- Forhandler købet af svenske Barterbolaget AB til ABSI A/S på plads.
- Forestår salget af Kærne A/S.

2009
-
 Bogen ”Guld-Harald” udgives, fodbold-biografi som fokuserer på indflydelse i udviklingen af professionel fodbold i Danmark, skrevet af Joakim Jakobsen.
- Forestår sidste uddeling i Se og Hør Gunnar Nu Fonden, og hædres af Se og Hør for at have ledet fondet og forestået uddelingen i de 18 år siden Gunnar Nu Hansens død. Gunnar Nu Hansens Fond blev oprettet af Se og Hør i 1974 hvorefter bladet besluttede at stoppe det. Fondet har frem til sin afvikling uddelt DKK 9 millioner til dansk idræt.
- Indtræder som partner og bestyrelsesformand for Loyal Solutions Group.
- Sagsøges af modegiganterne Gucci, Hermes og Bottega Veneta.

2010
-
 Instigerer og værter at OL Sølvholdet fra 1960 hædres på 50års dagen.
- Optages i Fodboldens Hall of Fame. Overrækkelsen forståes af Franz Beckenbauer.
- Vinder sagen bragt af Gucci, Hermes og Bottega Veneta i Sø og Handelsretten som ankes.

2012
Vinder i sagen bragt af Gucci, Hermes og Bottega Veneta i Højesteret.
Indtræder i bestyrelsen i Assistance A/S, Hagemann Gruppen.

2013 - Påtager sig hvervet som sponsorchef for Eventyrteatret og rejser over DKK 600,000 til teaterskolen i vedvarende årlige sponsorater. Fru Rudi Nielsen er bestyrelsesformand.

2014
-
 Indtræder som protektor for F.C. Copenhagen Legends Club.
- Medvirker i ”Tag Med Til Ullas Italien” med Ulla Terkelsen og Eva Ravnbøl, der udsendes d. 29. april 2015.